A “három csapás” szabályai sértik az Alaptörvényt

TÖBB ALKOTMÁNYOS ELVET IS SÉRTENEK A TAVALY HATÁLYBA LÉPETT ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV (BTK.) BÜNTETÉSKISZABÁSI RENDELKEZÉSEI, AMELYEK AZ „ÚN. HÁROM CSAPÁSRA” VONATKOZNAK – DERÜL KI AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK JELENTÉSÉBŐL. SZÉKELY LÁSZLÓ ARRA KÉRI AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTERT, HOGY AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELŐTT KEZDEMÉNYEZZE A SZABÁLYOK MEGVÁLTOZTATÁSÁT.

Mint ismeretes, a 2010-es választási kampányban a Fidesz–KDNP egyik ígérete volt, ha kormányra kerül, azonnal szigorít a büntetéskiszabás szabályain, és az erőszakos többszörös visszaesőknél a harmadik cselekmény után a büntetési tétel kötelezően a duplájára emelkedik, és amennyiben ez meghaladja a 20 évet, vagy egyébként a cselekmény életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, akkor a bíróságnak életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni. Hatalomra kerülve az új kormányerő haladéktalanul módosította a Btk.-t. A kritikák ellenére lényegüket tekintve hasonló szabályok kerültek át aztán a 2013. július 1-jétől hatályos új Btk.-ba.

A Magyar Helsinki Bizottság kezdettől vitatta a megoldás alkotmányosságát. Álláspontunk szerint ugyanis a „három csapás” megoldása sérti a jogállamiság és a tisztességes eljáráshoz való jog alkotmányos elvét, továbbá a hatalommegosztás elvét, mert kötelező büntetéskiszabási szabályaival elvonja a bírók szabad mérlegelési jogát. Ezért tavaly júliusban azzal fordultunk az ombudsmanhoz, kezdeményezze a „három csapásra” és a „halmazati három csapásra” vonatkozó Btk.-szabályok alkotmánybírósági vizsgálatát.

Az időközben hivatalába lépett új ombudsman fejezte be a vizsgálatot. Jelentése minden részletében visszaigazolja a Magyar Helsinki Bizottság kritikus véleményét a jelenlegi „három csapásról”. Székely László egyben felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, kezdeményezze az Országgyűlés előtt a Btk. „három csapás” szabályainak módosítását, hogy azok megfeleljenek az Alaptörvényben lefektetett követelményeknek. A biztosi jelentésből az is kiderül, sor kerülhet „a három csapás” alkotmánybírósági vizsgálatára is, mert azt a Fővárosi Ítélőtábla már tavaly indítványozta.

Az alapvető jogok biztosának jelentését itt olvashatja.

 

Forrás: www.helsinki.hu