A határozatlan idejű előzetes letartóztatás sérti az Alaptörvényt és a nemzetközi jogot

A KIEMELKEDŐEN SÚLYOS BŰNCSELEKMÉNYEK VÁDJÁVAL FOLYÓ BÜNTETŐELJÁRÁSOKBAN IDŐBEN KORLÁTLANNÁ TENNÉ AZ ELŐZETES LETARTÓZTATÁST A KORMÁNY. AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐKHÖZ FORDULTUNK, MERT AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS ELLENTÉTES LENNE AZ ALAPTÖRVÉNNYEL ÉS MAGYARORSZÁG NEMZETKÖZI JOGI KÖTELEZETTSÉGEIVEL.

Sajtóértesülések szerint november 11-én szavaz az Országgyűlés az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódó más törvények módosításáról szólóT/12617. számú törvényjavaslatról, illetve az ahhoz benyújtott módosító javaslatokról, így az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága módosító javaslatáról is, amely a kiemelkedően súlyos bűncselekmények vádjával folyó büntetőeljárásokban időben korlátlanná tenné az előzetes letartóztatást.

2013. november 9-én levélben fordultunk — a Jobbik frakció kivételével — valamennyi országgyűlési képviselőhöz, kérve, fontolják meg érveinket, hiszen egy ilyen szabályozás ellentétes lenne az Alaptörvénnyel és Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

Forrás: www.helsinki.hu