Nem büntethetnek kamerák alapján a közterületesek (Pintér Sándor, belügyminiszter)

térfigyelő rendszer jogi

Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján végleg eldőlt: a közterület-felügyelet nem büntetheti meg a szabálytalankodó autósokat a kihelyezett kamerák felvételei alapján.

Pintér Sándor belügyminiszter lényegében Tarlós főpolgármesternek adott igazat, ezzel eldőlt, hogy hiába helyezték ki a kamerákat, ezek felvételei alapján a jövőben a közterületesek nem büntethetnek – tudtuk meg az RTL Klub Híradójából. Szabálysértés-gyanú esetén a rendőrségnek kell továbbítaniuk a képeket, de mivel objektív-felelősség ebben az esetben nincs, az autósok könnyen megúszhatják az 50 ezer forintos csekkek befizetését.

Az egész azzal kezdődött, hogy Tarlós István felesége februárban szabálytalanul kanyarodott fel Óbudán a Szépvölgyi útra. Bár ezt az utóbbi időben tábla tiltja, ő jobbra kanyarodott, amit a kihelyezett kamerák felvettek, és más autósokhoz hasonlóan ő is megkapta az ezért járó büntetést. A főpolgármester március végén sajtótájékoztatón állt bele az ügybe. Arról beszélt, hogy a közterület-felügyeletet nem arra találták ki, hogy az autósokat üldözve szabályos „pénzbehajtásnak látszó akciókat bonyolítsanak le”, és miközben „a közterület-felügyelő ül a gumóján és eszi a szalámis szendvicset”, 50 ezer forintos szabálysértési díjakat osztogasson.

A főpolgármester módosítást kezdeményezett az ügyben a rendőrségnél és a belügyminiszternél. Bár Tarlós nem tette világossá, hogy miért lenne törvénytelen, hogy a közterületesek pusztán a felvételek alapján a távolból büntessenek (ezt a törvény általában megengedi), az ORFK, arra hivatkozva, hogy a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, lényegében Tarlósnak adott igazat.

A kerületi önkormányzatok különbözőképpen reagáltak a helyzetre, Óbudán például előbb felfüggesztették, majd átmenetileg újraindították a kamerák működését, végül Bús Balázs óbudai polgármester kért sürgős jogi állásfoglalást az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Mint arról most az RTL Klub beszámolt, Pintér Sándor hétfőn kelt levelében egyértelművé tette, hogy a közterület-felügyelet saját maga nem adhat kamerás büntetéseket. A közterület-felügyelő eszerint a képfelvétellel a rendőrségnél kell, hogy eljárást kezdeményezzen. Azonban:

Amennyiben a felügyelő a szabályszegést kizárólag technikai úton észleli, és nincs mód az értesítés elhelyezésére, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt.

Mivel ebben az esetben tehát nincs objektív felelősség, a sofőr gyakorlatilag következmények nélkül letagadhatja, hogy ő vezette az autót. Így a jelenlegi szabályok és jogértelmezés alapján jó eséllyel meg fogja úszni a büntetést.

Forrás: index.hu